Petak, 18 listopada, 2024
NaslovnicaEdukacijaRad od kuće argumenti za i protiv

Rad od kuće argumenti za i protiv

Nekada san, no zahvaljujući razvoju tehnologije rad od kuće je za određene poslove postao itekako moguć i poželjan.

Zahvaljujući tehnološkom napretku danas je moguće da većinu uredskih poslova obavljamo jednako kvalitetno od kuće bez potrebe za fizičkim odlaskom u ured ili na neko drugo mjesto.

Logično, rad od kuće nije moguć u slučaju mnogih tradicionalnih zanimanja poput građevine, proizvodnje, prometa, raznih medicinskih djelatnosti i dr.

Eksploziju rada od kuće diljem svijeta dodatno je potaknula upravo pandemija korona virusa.

Zakonska regulativa rada od kuće

Ukoliko niste freelancer i poslodavac vas iz određenih razloga šalje na rad od kuće (ili ste se tako dogovorili) dobro proučite zakonsku regulativu koja uređuje to područje. Zakoni se razlikuju od države do države no uglavnom je pitanje rada od kuće regulirano Zakonom o radu.

U ugovoru o radu trebalo bi uz ostale stavke navesti i mjesto rada, radno vrijeme, eventualnu naknadu za troškove korištenja vlastitih resursa, način nadzora nad radom, način izvještavanja i sl.

Ako zbog primjerice pandemijskih razloga niste stigli napraviti izmjene ugovora o radu, navedeno bi trebalo napraviti naknadno, pogotovo ako će radnik i ubuduće raditi od kuće.

Što je potrebno od opreme za rad od kuće?

U većini slučajeva za rad od kuće dovoljno je računalo ili prijenosno računalo (laptop), veza na internet i obični stol. Za komunikaciju s poslodavcem ili klijentima koristi se smartphone koji se zahvaljujući određenim aplikacijama vrlo brzo transformira u skener, uređaj za prijenos podataka, diktafon, uređivač teksta, fotografija i sl.

No ukoliko ste navikli na rad u klasičnim uvjetima koji vladaju u tradicionalnim uredima i smatrate da ste tamo imali bolju produktivnost razmislite da sebi kreirate slično uredsko okruženje. To konkretno znači pretvaranje posebne prostorije (sobe) u ured, poseban radni stol, stolica i eventualno printer.

Pozitivne strane rada od kuće

Više vremena za obitelj, zdravlje i hobije

Ukoliko imate obitelj i naravno volite svoju obitelj ova stavka će vam vjerojatno predstavljati najvažniju prednost koju donosi rad od kuće. Naravno, to ne znači da ćete manje raditi nego ćete izbjeći trošenje dragocjenog vremena na putovanje do posla i s posla, spremanje za posao i slično. Jedan od najvećih problema modernog posla je balans između vremena utrošenog na posao i vremena koje provodite s najdražima.

Radeći od kuće, imat ćete više vremena za rekreaciju, izlete, druženja s prijateljima i razne hobije za koje inače uvijek nedostaje vremena.

Također, radeći od kuće bit ćete manje izloženi stresu koji je u klasičnim uredima drastično veći.

Ipak, važno je da obitelji, pogotovo djeci jasno stavite do znanja da imate obaveze, da morate raditi i da vas bespotrebno ne ometaju. Ako ste kod kuće ne znači da ne morate raditi.

Vaš ured je na kotačima

Ako morate putovati ili iz nekog razloga neko vrijeme biti na nekom drugom mjestu vaš “ured” (laptop) jednostavno ponesete sa sobom. Bez obzira gdje ste, hotel, kafić, klupa u parku, automobil… jednostavno otvorite laptop i krenete raditi.

Rad od kuće je jeftiniji

Jedna bitna stvar koja se veže uz rad od kuće je svakako ušteda za poslodavca ali i zaposlenika. Primjerice, poslodavac će manje novca izdvajati za uredske troškove, troškove održavanja i troškove prijevoza zaposlenika na posao. Ako iznajmljuje poslovni prostor, može iznajmiti manji i tako ostvariti značajnu uštedu.

S druge strane, i zaposlenik će ostvariti određene uštede. Manji izdaci za automobil, obuću i odjeću, brojne ispijene kave…

Veća produktivnost

Mnoga istraživanja su potvrdila da rad od kuće dovodi do veće produktivnosti jer takvi radnici manje vremena gube na beznačajne stvari poput ispijanja kava ili tračanja. Osim toga raspolažu s više vremena za konkretan rad u odnosu na tipične uredske radnike.

Većini radnika koji rade od kuće nije problem ni nakon radnog vremena završiti važan dokument ili provjeriti email.

Privlačenje kvalitetnih zaposlenika

Jedna od ključnih prednosti poduzeća za privlačenje kvalitetnih radnika je upravo nuđenje mogućnosti rada od kuće. Istraživanja su pokazala da je mnogim mladim visokoobrazovanim kadrovima u razvijenim društvima ova stavka izuzetno bitna prilikom traženja zaposlenja.

Negativne strane rada od kuće

Neke poslove jednostavno nije moguće raditi od kuće

Zahvaljujući razvoju tehnologije konstantno se povećava broj poslova koje je moguće raditi od kuće. No, ipak mnoga tradicionalna zanimanja poput medicine, građevinarstva i raznih industrijsko-proizvodnih zanimanja u dogledno vrijeme neće biti moguće obavljati od kuće. Tek s značajnim razvojem tehnologije i robotike popravit će se stanje i u ovim industrijskim granama. Ako sa strukom koju imate ne možete raditi od kuće rješenje je da se prekvalificirate ili samostalno pokrenete neki posao.

Nama kolega, nema radne atmosfere

Čovjek je po definiciji društveno-socijalno biće i mnogima teško pada udaljenost od ljudi. Radeći od kuće često danima pa i tjednima nećete fizički viđati nikoga osim vlastite obitelji ukoliko je imate. Ako ste samac stvari se dodatno pogoršavaju.

Ako se niste u stanju motivirati da u takvim uvjetima radite možda rad od kuće nije najbolja opcija za vas.

Gubitak korporativne povezanosti

Rad od kuće može promijeniti kontakt između kolega te između radnika i tvrtke, što može rezultirati gubitkom korporativne povezanosti.

Osim toga, pojavljuje se problem kvalitetnog nadzora pogotovo ako konkretni posao nije mjerljiv. Što je korporacija veća ovi problemi su izraženiji.

Prevelika očekivanja

Poslodavci, a isto tako i zaposlenici često imaju prevelika očekivanja od rada na daljinu. Poslodavci računaju na smanjenje operativnih troškova i veću produktivnost, dok zaposlenici uglavnom računaju na više slobodnog vremena za obitelj i hobije.

Stvarnost često zna biti drugačija, produktivnost može opasti dok oni koji rade od kuće zbog smanjenja primanja postaju nervozniji i nezadovoljniji. Samim tim i sve prednosti koje smo naveli iznad gube smisao.

Rješenje je u kvalitetnom odabiru ljudi koji će biti poslani na rad od kuće. Također, potrebno je sve dobro isplanirati, osigurati podršku tim radnicima i ponuditi im savjete o tome kako da organiziraju radni dan.

Nekoliko praktičnih savjeta

Planiranje prioriteta

Planiranje rada i radnih zadataka je izuzetno važno. Isplanirajte sebi radni dan, tjedan pa i mjesec. Odredite koji su vam poslovi važniji i hitniji i njima se prije posvetite.

Kvalitetan plan će vam pomoći da kvalitetnije i produktivnije obavite svoje zadatke što je u radu od kuće posebno važno. Nije rijetkost da zbog nedostatka organizacijskih sposobnosti, nadzora i mentorstva pojedini radnici gube vrijeme radeći poslove koji nisu visoko na listi prioriteta dok one važne zanemaruju ili izbjegavaju raditi jer im se ne sviđaju.

Organizacija radnog vremena

Kod kuće uglavnom sami birate kada ćete raditi a kada odmarati. Mnogi preferiraju organiziranje radnog vremena po uredskim pravilima. Nastojte da vaš radni dan počinje uvijek u isto vrijeme. Pauze također organizirajte svakoga dana u približno isto vrijeme, kako biste stvorili osjećaj rutine i radne atmosfere.

Pitajte za savjet

Na kraju nemojte se ustručavati porazgovarati s iskusnijim kolegama koji duže rade od kuće i pitati ih za savjet.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objavljeno

- Advertisment -